ATIM

TCG


Een persoonlijke impressie

Allereerst, wat heb ik genoten. De inhoud van de conferentie, de locatie en zelfs het weer was schitterend. Wat een cadeau, dank!

Na een aftrap waarin we “kleur moesten bekennen” (de kleuren geven je belangrijkste drijfveren aan) luisterden we naar een inleiding door Manfred van Doorn. Hij is in het dagelijkse leven psychotherapeut en heeft een antroposofische achtergrond. Hij vertelde over verticale en horizontale machtsbewegingen die als doel hebben dat de uitkomst van die bewegingen moet deugen. Zijn verhaal werd met film- en documentaire fragmenten ondersteund.

Onder andere uit de film Lincoln waarin je president Lincoln ziet onderhandelen in de kelder van het Witte Huis. We zagen de manier waarop de verschillende overtuigingen en argumenten tussen beide personen heen en weer gaan; hoe ze woorden kiezen en formuleren. Manfred vertelde dat hij de film al tig keer had gezien.

Ook zagen we een fragment uit de film Invictus over een deel van het leven van Mandela (gespeeld door de acteur Morgan Freeman). Manfred liet de scene zien waarin Mandela na zijn verkiezing voor het eerst zijn nieuwe office binnenloopt. De wijze waarop hij zich toont en transparant is over zijn bedoelingen. Later in het fragment zagen we de meer subtiele interactie met zijn stafchef Brenda.

Ik was zeer geraakt door beelden uit de documentaire “Japanse levenslessen”. In deze documentaire worden de belevenissen van een groep leerlingen en onderwijzer een jaar lang gevolgd. Surf via google naar “Japanse levenslessen” en je kunt ‘m in z’n geheel zien. Hij duurt ongeveer 45 minuten. Het deel wat Manfred toonde, komt na ongeveer 21 minuten. Ik noem het maar even het “vlottenfragment”. Zeer de moeite waard.

Door  mee te kijken met iemand die scherp en vol aandacht ziet, heb ik door de deze ervaringen toch een soort “reset” moment ervaren.

Daarna heb ik de workshop “Let it go” gevolgd. Het thema: hoe onbewuste mentale modellen je in de weg kunnen zitten als je je er niet bewust van bent. Ondanks dat ik mij redelijk bewust ben van mijn mentale model kan het mij af en toe toch nog in de weg zitten!

Als sluitstuk van de conferentie hebben wij groepsgewijs gebrainstormd over manieren waarop de medezeggenschap zich zou kunnen vernieuwen. Na een selectie zijn er een aantal (praktische) ideeën overgebleven.  De organiserende bureau’s van de conferentie gaan er ieder een uitwerken.

Jetske Klompmaker, Raad voor de Kinderbescherming